Statistiche web Campings en Vakantieparken in Valle d'Aosta - Campingmening.nl
0 favorieten

Over Valle d'Aosta

Valle d’Aosta, de Aostavallei, ligt ingeklemd tussen enkele van de hoogste Alpentoppen, de Mont Blanc, de Matterhorn, de Monte Rosa en de Gran Paradiso. Het is de kleinste regio van Italië en grenst in het noorden aan Zwitserland, in het westen aan Frankrijk en in het zuiden aan Piëmont.


Vakantie in Valle d’Aosta


Dankzij de bijzondere ligging leent het gebied zich uitstekend voor een actieve vakantie. Het toerisme is voor de Valle d’Aosta dan ook een belangrijke bron van inkomsten. In de zomer kunnen wandelaars en fietsers hier hun hart ophalen. In de regio vind je verschillende leuke campings, van kleine en basic kampeerterreinen tot aan de grotere bungalowparken. Het Nationaal Park Gran Paradiso, naar de gelijknamige 4061 meter hoge top, biedt vele mogelijkheden voor kanoën, raften, mountainbiken en andere buitensporten.

‘s Winters weten toeristen de Valle d’Aosta te vinden vanwege de spectaculaire skigebieden, zoals Monterosa Ski, Matterhorn Ski Paradise op de Zwitserse grens, Courmayeur en Champoluc. De campings in het gebied zijn uitstekend uitgerust voor een winters weekje weg en garanderen een romantische of sportieve vakantie in de bergen, of het nu in een charmant chalet is of met de eigen camper.


Bezienswaardigheden in Valle d’Aosta


De hoofdstad en enige grote stad in de regio is Aosta. In 25 v. C. veroverden de Romein het dal, dat van strategisch belang was in de strijd tegen de Galliërs, op het inheemse volk de Salassi. Augusta Praetoria Salassorum, later Aosta, werd een Romeinse nederzetting. De triomfboog van Augustus, het Amfitheater en restanten van een forum herinneren nog aan deze tijd. Hoog boven de stad uit torent de Monte Emilius van 3559 meter.


De Aostavallei biedt plaats aan vele kastelen. Tegenwoordig is er van vele hiervan niet meer over dan wat ruïnes, maar enkele zijn nog te bezoeken. Bijvoorbeeld het Fort van Bard is zeer de moeite waard. Dit negentiende-eeuwse kasteel, gebouwd door het huis van Savoye, opende in 2006 na een lange tijd van verval opnieuw zijn deuren voor bezoekers. Fort Bard is compleet gerenoveerd en biedt tegenwoordig plaats aan tentoonstellingen van moderne en klassieke kunst. ‘s Zomers zijn er op de binnenplaats toneel- en muziekvoorstellingen.


De keuken van Valle d’Aosta


In de winter kan het in de Valle d’Aosta flink koud worden. Producten die in de rest van Italië veel gebruikt worden, zoals tarwe en olijven, waarvoor een zachter klimaat vereist is, horen dan ook niet tot de typische regionale keuken. In de Valle d’Aosta wordt veelal boter gebruikt in plaats van olie, en ook roggebrood, pane di segale, is een lokale specialiteit. Door de natuurlijke en afgezonderde ligging was de uitwisseling met producten van buiten het gebied zeer beperkt. Dit alles maakt dat de valdostaanse keuken meer affiniteit heeft met de Franse en Zwitserse keuken in de aangrenzende gebieden dan met de klassieke Italiaanse.


De uitgestrekte weiden zijn uitermate geschikt voor het houden van melkvee. Niet zo vreemd dat er allerlei heerlijke kaassoorten uit deze streek komen, zoals bijvoorbeeld Fontina. Ben je in de Aostavallei op vakantie, probeer dan zeker eens een fonduta, een smakelijke kaasfondue. Een andere regionale specialiteit is carbonada, een gerecht van gedroogd en gezouten rundvlees, dat wordt gekookt met knoflook en spek in een saus van witte wijn, kruidnagelen, kaneel, peper en nootmuskaat. De streek heeft een uitgebreid aanbod aan witte en rode wijnen, zoals bijvoorbeeld de Enfer d’Arvier, de Torrette en de Blanc de Morgex et de La Salle.

Lees meer

Plaatsen

1-1 van 1 in Valle d'Aosta

Dalai Lama Village